Denk jij met regelmaat grijs? | #ikvraaghetmeaf
Soms voel ik me erg alleen. De zwart-wit meningen vliegen je op sociale media om de oren. Ik vraag me af of er meer grijsdenkers zijn die wel eens pogen een zwart- of witdenker in een gesprek naar het grijzere midden te trekken? En dit dan los van je eigen individuele mening, puur om het gesprek een neutraler en/of meer open karakter te geven?
Inhoudsopgave
Wat is er mis met grijs denken? NIETS!
Grijs denken is in een gesprek met/verkondiging van een zeer stellige mening -voor zover het mij bekend- niet populair. Je probeert immers een zeer stellige mening af te zwakken, of je gesprekspartner in ieder geval ook de andere kant van de medaille te laten zien, met soms een nog extremere reactie als reactie.
Met een grijze mening of ‘tegen mening’ reageren op sociale media geeft daarna een horde aan tegenreacties van medestanders van de verkondiger van de zwart-wit mening. Je volgers zijn immers gelijkgestemden die veelal jouw normen en waarden vertegenwoordigen. Je volgt zelf ook mensen die schrijven over jouw interesses. Je verblijft daardoor in een bubbel (meerdere bubbels) met een mix van overeenkomende interesses en meningen.
Hoe breder geïnteresseerd je bent, hoe meer verschillende meningen je tegenkomt en hoe vaker je persoonlijke mening daarvan kan verschillen. Ik zie dit zelf als zeer waardevol en leerzaam. Hierdoor stel ik mijn eigen zwart-wit meningen (ja ook ik heb uitgesproken meningen, enkel verkondig ik deze niet zo vaak digitaal) met regelmaat bij. Dit door te proberen open te blijven staan voor andere meningen.
Uit jij je grijze mening met regelmaat online?
Indien ik bemerk dat open staan voor meningen van anderen bij de zender vermoedelijk niet mogelijk is. Besluit ik tegenwoordig steeds vaker niet te reageren.
Feitelijk is dit mijn tekortkoming: Ik heb er geen persoonlijk baat bij (en vooral geen tijd voor) om moraalridder te zijn. Waarbij dan weer discussieerbaar is wat het moraal dient te zijn. Wie ben ik om te bepalen dat iets wat iemand zwart-wit verkondigt er niet mag zijn? Wie ben ik om te bepalen dat iemand uit zijn zwart-wit mening dient te worden getrokken? De ander moet open staan voor meningen van anderen en daar echt oprecht naar op zoek zijn anders heeft het bespreekbaar maken van afwijkende meningen over een onderwerp weinig zin.
Online lijkt het haast onmogelijk om een tegenmening te geven of je krijgt direct een mega reactie van de zender en/of van volgers van de zender. En daar het niet mijn intentie is om de aandacht naar mijn persoon te trekken doe ik er vaak het zwijgen toe en reageer ik enkel indien ik denk dat het iets toevoegt aan het geheel.
Anderen lossen dit op door een mening door te sturen en te voorzien van eigen commentaar en niet rechtstreeks het gesprek aan te gaan. Hetgeen de bubbels nog weer verder in stand houdt, want jouw mening wordt immers weer gevolgd door gelijkgestemden. Niet dat dit verkeerd is, zolang je je bewust bent van deze bubbels en je weet dat er andere meningen bestaan die net zoveel bestaansrecht hebben als je eigen mening.
Enkel heb ik het gevoel (persoonlijk interpretatie) dat door de bubbels in bubbels steeds meer meningen radicaliseren en dat vind ik jammer. En ik draag daar dus aan bij door niet meer met regelmaat een tegenmening en/of grijze mening te geven als reactie daarop. Maar waarom zou ik dat blijven doen als ik daarmee mezelf de kop van jut maak? Ik realiseer me dat. Wellicht moet ik toch vaker een poging wagen om bij te dragen aan een stukje omdenken. (Nieuw voornemen!)
Hoe sta jij hierin? #ikvraaghetmeaf
Grote kans dat deze blog geen of weinig reacties krijgt. Vaak bereiken reacties mij persoonlijk of via de sociale kanalen waar ik mijn blogposts deel met volgers die dus een deel van mijn meningen of interesses delen. Dit is niet erg, ik begrijp het. Je mening ergens verkondigen betekent dat deze weer kan worden opgepakt door derden en elders kan worden neergezet met een bijschrift.
Jammer dat het die kant is opgegaan met internet en sociale media. Ik mis de tijd waarin het internet en de sociale kanalen minder werden beïnvloedt door algoritmen en de macht van de grote Tech bedrijven die er alles aan doen om jouw berichten te laten zien bij gelijkgestemden en zo het maximale aan opbrengst te genereren (advertentiemarkt).
Waarom ik hier überhaupt een blog aan waag?
Toch schrijf ik hier wel bewust een blog over, al is het maar om mijn mede-grijsdenkers te laten weten dat ze minder alleen zijn dan ze wellicht denken. Ik ben er ook en dus we zijn minstens samen. 😉 Als ik af en toe ergens een mede-grijsdenker zie reageren, dan ben ik van binnen trots dat diegene daar die met grijze mening bijdraagt tot omdenken.
Nu ik zelf nog weer wat vaker. Elke mening mag er zijn, ook deze.