Google

Google weet veel over je! Dit kan je eraan doen!

Google weet veel meer over je dan je denkt!

In feite weten ze zo’n beetje alles over je, ze verzamelen het overal vandaan. ‘Snaaien’ zogezegd en ze zijn er nog vrij open over ook dat ze dat doen! Enkel heel veel mensen weten dit niet,of zijn zich er niet van bewust. Ze weten dus ook niet hoe Google al die informatie kan gebruiken en ook al gebruikt of gaat gebruiken. Tijd voor een informatief artikel!

Google weet veel

Google geeft sinds enige tijd wat meer controle terug aan jou!

Gelukkig zijn ze vrij transparant over welke gegevens ze verzamelen. Doordat je in je veiligheidsinstellingen veel zelf kan aanpassen heb je hulpmiddelen om ‘in controle’ te blijven. Enkel moet je dan wel weten wat waar te doen, om wat te bereiken. Uiteraard verdient Google het meeste met advertenties dus heel makkelijk maken ze het ook weer niet voor je. Ze verdienen met jouw gegevens immers geld.

Persoonlijke advertenties op jouw gegevens aangepast

Sinds juni dit jaar koppelt Google de advertenties die je te zien krijgt aan de informatie die ze over jou hebben verzameld en laten dus zo veel mogelijk relevante informatie zien. Ze houden bij wat je zoal voor zoekopdrachten ingeeft, wat je voor filmpjes bekijkt op You-Tube, wat je doet op Google+ en ook je mail via Gmail wordt in de gaten gehouden. In feite verleiden ze je dus nog eens extra als je twijfelt over het aanschaffen van iets door je overal op het web advertenties te laten zien die passen bij jouw (zoek)gedrag op internet. Ze verdienen immers geld als jij iets met die advertenties gaat doen.

Daarbij neemt Google heel veel diensten over en daarmee verzamelen ze steeds meer gegevens over jou als persoon. Met een Android telefoon kan Google zien wie je belt, wanneer je belt, de berichten die je stuurt en wat je mobiel surft op het net. Hoe meer bedrijven Google verzameld onder zijn beheer (ze kopen steeds meer bedrijven op), hoe meer Google over jou weet. En dit kan best ver gaan als je bedenkt dat Google dus waarschijnlijk meer weet dat de gemiddelde kennis van je weet aan verlangens, interesses en overtuigingen. Zeker als je Chrome, Gmail en Google Drive gebruikt weet Google zo goed als alles wat je doet. Is dat erg? Ja en nee, het ligt eraan hoe je er zelf tegenaan kijkt.  Google kan je helpen maar ook beïnvloeden.

Ze maken de advertenties slim!

Door jouw zoekgedrag weten ze waar je interesse naar uitgaat en wat je bijvoorbeeld overweegt te kopen. Google monitort dit en showt relevante advertenties en schakelt deze uit zodra Google herkent dat je online het betreffende product ergens hebt aangeschaft, door de aankoopbevestiging in je mail. Daarna zie je ineens weer andere advertenties die beter bij jouw nieuwe behoeftes aansluiten. Heel erg doordacht en vooral zakelijk gezien zeer krachtig.

Google geeft je zelf de keuze of je wel of geen gepersonaliseerde advertenties wilt zien.

Aangezien niet iedereen wil dat de advertenties op jouw persoonlijke online gedrag worden aangepast, heeft Google besloten dat je zelf toestemming moet geven om gepersonaliseerde advertenties te krijgen voorgeschoteld. Mocht je hier niet voor kiezen dan krijg je uiteraard wel advertenties te zien, maar dan enkel gebaseerd op de gegevens van je locatie (globaal) en de cookies in je browser. Je kan zelfs als het nu ‘aan’ staat dit weer uitzetten met een extensie van Chrome.

Gelukkig is Google de mening toegedaan dat je als gebruiker zelf controle moet kunnen hebben over de data beveiliging en privacy, dus je kan zelf bepalen wat Google mag gebruiken en hoe. Google wil met het gebruiken van jouw gegeven jou als gebruiker een betere ervaring bieden van wat er online mogelijk is, maar uiteindelijk blijf je zelf aan het roer staan door dat je ongewild gebruik kunt stopzetten.

Wat kan jij zelf doen om meer controle te krijgen?

Op My Activity kan je zien wat Google over aan activiteiten van jou bijhoudt online. Je kan daar dingen uitzetten, onderwerpen uitvinken die je niet verder wilt laten tracken etc. Je krijgt zicht op wat Google doet met jouw gegevens.

Ook kan je zelf de instellingen van de advertenties die je te zien krijgt beïnvloeden. Hier kan je dus zelf de persoonlijke manier van advertenties aanzetten (en uitzetten) en ook welke categorieën je graag wilt zien. Ook kan je allerlei gegevens uitzetten die je niet langer door Google wilt laten bijhouden zoals je zoekgeschiedenis, locatie en wat je online zoal bekijkt. In je eigen account omgeving kan je heel veel instellen, enkel moet je er even voor gaan zitten en alle tabbladen goed bekijken. Dat Google dit niet van de daken schreeuwt is duidelijk, want het beïnvloedt wat ze kunnen snaaien over jouw persoon. Hoe meer ze weten hoe meer ze aan jou kunnen verdienen.

Tip: In je eigen account kun je ook nog je beveiliging checken, zie wat anderen kunnen online zien van jouw persoonlijke gegevens (jouw privacy) en hoe je dat kunt beïnvloeden. In mijn ogen echt een aanrader om voor te gaan zitten, al is het maar om te weten wat Google verzameld en of je dat prima vindt of niet. Ook wil iedereen denk graag weten wat anderen online kunnen vinden over jouw als persoon.

Toch blijven de waakhonden over jouw privacy sceptisch

Het feit dat Google je de keuze geeft te kiezen en niet iets door te drukken als onderdeel van de algemene voorwaarden (zoals bijvoorbeeld Facebook) wordt als positief gezien. Ook kan je via het menu van Google veel inzien over wat ze verzamelen en dit zelf beïnvloeden. Al is het toch ook weer zo dat Google steeds meer gegevens gaat koppelen waardoor je steeds meer toestemmingen dient te verlenen om bepaalde diensten goed te kunnen gebruiken. Op die slinkse manier verzamelt Google dan weer veel informatie over jou. Of je dat wil is een eigen keuze. Gebruik je wel of geen diensten van Google, de keuze blijft bij jou en in welke mate.

Er zijn veel andere gratis alternatieven te vinden als je zoekt en je hoeft niet altijd ingelogd te zijn als je surft. Het is echt aan jezelf in hoeverre jij het goed vindt dat Google veel informatie over jou verzameld. Het heeft nu eenmaal voor- en nadelen.

Bronnen gebruikt voor dit artikel: Blendle en Google zelf.

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten