associatieverdrag met Oekraïne

Ga jij stemmen? Referendum Associatieverdrag met Oekraïne

Referendum Associatieverdrag met Oekraïne

Het eerste raadgevende referendum in Nederland

Het is bijna woensdag 6 april 2016. Nederland mag naar de stembus om te gaan stemmen over het Associatieverdrag met Oekraïne. GeenPeil voert al tijden campagne tegen dit verdrag en heeft inmiddels behoorlijk wat mensen gemobiliseerd (volgens peilingen), die aanstaande woensdag gaan stemmen tegen het associatieverdrag. De voorstanders voor het referendum zijn niet al te zeer gemotiveerd om te gaan stemmen. Velen denken dat door thuis te blijven, de kiesdrempel van 30% niet zal worden gehaald. Nu prognoses het beeld geven dat deze drempel wel zal worden gehaald, proberen de voorstanders van het verdrag hun achterban alsnog te motiveren te gaan stemmen.

associatieverdrag met Oekraïne

Het associatieverdrag met Oekraïne is ingewikkeld

Zelf volg ik zeer geïnteresseerd de Nederlandse en Europese politiek, maar op voorhand kunnen zeggen of ik voor of tegen ben, kon ik niet. Ik wist er te weinig vanaf. Het verdrag regelt teveel zaken om ‘zomaar’ een mening te vormen.

Gebruik de kieskompas!

Kieskompas bood uitkomst met het Referendum-Kieskompas. Kieskompas is verbonden aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en heeft samen met Nederlandse politicologen deze stemwijzer ontwikkeld.

Zowel de voor- als tegenstanders, worden in gelijke mate vertegenwoordigd in de 30 vragen tellende vragenlijst. Bij elke stelling kan extra informatie worden gelezen. Iets wat in mijn ogen aan te raden is om te doen, zodat je weet waar je voor of tegen bent.

Na de 30 vragen krijg je een uitkomst en kan je daarna nog aangeven welke onderdelen van het verdrag je wel of niet belangrijk vindt en dan nogmaals de uitslag laten aanpassen aan jouw persoonlijke voorkeur. Zo krijg je goed inzicht in jouw standpunt in deze ingewikkelde discussie.

Meer informatie

Verder zijn er diverse bronnen beschikbaar op internet met meer informatie over dit onderwerp, zodat je goed voorgelicht kunt worden. Hieronder een drietal linken richting meer informatie:

http://www.europa-nu.nl/id/vjeveyp2hkjv/associatie_overeenkomst_eu_oekraine

http://www.oekraine-referendum.nl/wat-houdt-het-associatieverdrag-in/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Associatieovereenkomst_tussen_de_Europese_Unie_en_Oekra%C3%AFne

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten