Eerst Parijs, nu Brussel, volgende keer …?

Het ligt bij iedereen nog zo goed in het geheugen wat er voor gruwelijkheden in Parijs op vrijdag 13 november 2015 zijn gebeurd. Die aanslagen maakten de gehele regio, die al wakker was sinds ‘Je suis Charlie’, meer dan alert en sindsdien is Frankrijk steeds in opperste paraatheid en zijn er al meerdere acties geweest rondom Brussel, de thuishaven van de terroristen van Parijs.

Brussel

Vele doden en gewonden in Brussel

Het blijft verschrikkelijk. Het werd soort van ‘aangekondigd’. Iedereen wist dat het stond te gebeuren, maar wanneer, hoe en waar, was niet bekend. Gisteren is weer duidelijk geworden dat je moeilijk kunt handelen tegen terroristen, die zo zijn georganiseerd als deze strijders, die zelfs hun leven willen geven voor hun ‘heilige zaak’.

Rutte zei in een toespraak dat ‘wij met meer zijn’. Dan kan dan wel zo zijn, maar ‘meer’ lost het probleem van de kleine terreurcellen niet op lijkt me. Wel deel ik de gedachte dat we als westerse samenleving voor ons normen en waarden moeten gaan staan.

Een blog met alle details,….. ik krijg het niet neergeschreven. Ik blijf maar denken aan alle slachtoffers, hun familieleden, hun naasten, de leegtes die ze achterlaten. De indrukken die bij de overlevenden op het netvlies zijn gegrift, van alle verschrikkingen.

De televisie bleef hier overdag bewust uit de buurt van enig nieuwsbericht. Ik wilde dochterlief er niet meer in aanraking laten komen. Het is te heftig, te dichtbij ook. Moeten we straks onze jonge kinderen gaan uitleggen dat ook in Nederland dit soort dingen gebeuren en we in een terroristische oorlog verwikkeld zijn.

Brussel is hier ‘slechts’ een uurtje vandaan. Velen gebruiken het vliegveld van Brussel voor reizen naar vakantie- of zakelijke bestemmingen. Het doel van IS, het zaaien van verdeeldheid en angst, het lukt ze aardig op deze wijze. In wat voor wereld zijn we toch terecht gekomen? Waar is de liefde voor je medemens gebleven? Er wordt nu gedood op basis van geloofsovertuiging en dat lijkt me nooit het doel geweest van welk geloof dan ook.

Hopelijk krijgen ze de daders goed in het vizier om nog meer aanslagen in Brussel te voorkomen. Ze kunnen me niet snel genoeg gepakt worden. Al is het denk ik dweilen met de kraan open. Het gedachtegoed van IS is inmiddels wijd verspreid en laat zich niet snel temmen.

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten