Blue Monday
|

Blue monday, hoezo morgen? Hoezo generaliserend!

Sinds een paar jaar is Blue Monday steeds meer in het nieuws, maar waarom? 

Een mogelijke verklaring is natuurlijk al snel te geven. Mensen zijn nieuwsgierig van aard en willen weten waarom die ‘dag’ er nu ‘ineens’ is. Bedenker Cliff Arnall (een Britse psycholoog) heeft het in ieder geval voor elkaar dat steeds meer media er aandacht aan besteden. Hier een afwijkende manier van tegen deze ‘dag’ aankijken. Een ander geluid is vast ook welkom. 😉Blue Monday

Ben ik het eens met Blue Monday?

Niet per definitie! Heus zit er een kern van waarheid in. De feestdagen zijn achter de rug en veel mensen ervaren dat als een fijne tijd. Ook beginnen velen met goede voornemens op 1 januari die nu al scheuren vertonen of zelfs zijn mislukt. De zomer is nog ver weg en dus ook voor velen de zo geliefde vakanties. De belastingdienst komt spoedig geld incasseren (hopen ze) en de dagen zijn nog kort, dus minder daglicht. Dus ja dat deze ‘Blue Monday’ op deze derde maandag in het nieuwe jaar is neergezet; ik kan het deels begrijpen.

Het geldt niet voor iedereen!

Zo zijn er ook legio mensen (waaronder ik mezelf kan tellen) die juist blij zijn met de maand januari! De maand van het nieuwe begin! Het afgelopen jaar achter je laten, je richten op wat nu is en komen gaat. Het voelen dat de lengte van het daglicht toeneemt. Het soms mogen ruiken aan een klein beetje voorjaar, door een vroege voorjaarsbloem of een dag met zachte temperaturen. De zon die zo heerlijk kan schijnen, ook al moet je nog wel je winterjas aan. De maand van hopen op een goed 2017. De maand van plannen maken. Wat je allemaal graag zou willen gaan doen, en wat vooral niet meer!

Waarom geen Blue Tuesday?

Hoezo meest deprimerende maandag?! Sinds wanneer moet het een maandag zijn. Ja velen hebben last met opstarten na het weekend. Maar ook dat geldt niet voor iedereen. Je kan juist ook graag naar je werk willen omdat je daarmee de eenzaamheid ontvlucht thuis of even uit een stressvolle privésituatie ontsnapt. Wellicht ben je een ‘workaholic’ en is de maandag het signaal van: ‘ik mag weer’. Niets treurigs te bekennen dan. Ook werken niet alle mensen meer dezelfde dagen, dus ik heb duidelijk problemen met de keuze voor de maandag.  Maak er dan tenminste een Blue week van. 😉

Generaliseren

Er wordt mij wat te veel gegeneraliseerd. Iets wat gemeengoed is geworden tegenwoordig. Als de meerderheid iets vindt, dan doet de mening van de minderheid er ‘blijkbaar’ niet meer toe. Zolang er geen tegengeluiden komen, zal dit blijven bestaan. Als de kudde naar rechts loopt is het vaak veel interessanter om eens links of rechtdoor te kiezen. Wat de meesten doen, hoeft zeker niet altijd het juiste te zijn voor jou als persoon.

Durf te denken en te doen zoals passend is bij jezelf. Voel je niet verplicht mee te lopen met de massa! Voor mij is morgen dan ook zeker niet deprimerend, sterker nog, ik ga een hele leuke dag tegemoet! Heb leuke afspraken staan, waar ik van ga genieten! Blijf dus bij jezelf!

 

Meer informatie over Blue Monday is te vinden o.a. op Wikipedia.
Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten