Blogger vermoord! Is bloggen nog veilig?

Is het nog veilig om je eigen mening te uiten?

Het schokkend nieuws bereikte mij via de online media: bron

vermoord
Bron: Wikipedia. Blogger Avijit Roy.

Er is een Amerikaans-Belgaalse blogger vermoord door gewapende radicale moslims in de straten van Dhaka. De blogger uitte op zijn blog zijn afkeer naar moslimextremisten. Hij had al diverse bedreigingen ontvangen en dit is hem uiteindelijk fataal geworden, door met kapmessen om het leven te zijn gebracht.

Het brengt bij mij de vraag opnieuw naar boven of je als blogger nog wel veilig bent om je eigen mening te verkondigen online. In ons land is de vrijheid van meningsuiting een groot speerpunt van onze samenleving. Eenieder heeft hier het recht zijn mening te verkondigen. Maar helaas geldt dat niet voor alle landen in de wereld. Er zijn landen waar alles wordt gecensureerd vanuit de overheid en waar het vrije woord niet vanzelfsprekend is.

Zijn we hier ook nog veilig met onze uitingen?

Moslimsextremisten zitten overal, ook hier in Nederland. Dus is schrijven over wat je daarvan vindt hier nu gevaarlijk geworden, of was het dat altijd al? Moet ik gaan opletten hoe ik mijn mening verwoord en of ik andere meningen geen aanstoot geef om mij te gaan bedreigen? Moet ik gevoelige onderwerpen mijden en enkel over koetjes en kalfjes bloggen om zo zeker te zijn van ‘veiligheid’ online?

Zelf verkondig ik best af en toe hier mijn eigen mening en ben ik blij dat dat kan en mag. Maar moet ik op mijn tellen gaan passen om niet de verkeerde mensen tegen me te krijgen en een gevaar vormen voor mijn leven en mijn meisje?

Betrekkelijk veilig

Nu zal het zo’n vaart niet lopen, denk ik. Mijn eigen blog is klein, het bereik beperkt… de taal niet mondiaal. Dus ik denk niet dat mijn mening interessant genoeg is voor kwaadwillende mensen om over te gaan tot bedreigingen. Toch denk ik wel dat de ‘hoge bomen’ in blogland er serieus over na moeten denken wat en vooral hoe ze content openbaar brengen. Je hebt maar één gek nodig immers.

Zo komt het geweld via een omweg toch ineens weer even dichtbij en wijst het ons erop dat de wereld tegenwoordig niet meer zo veilig is als men vermoed. Het moorden om vrijheid van meningsuiting zou niet moeten voorkomen, helaas wijst de werkelijkheid anders uit.

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten