1 April! Waar komen die grappen vandaan?

Elk jaar worden er grappen uitgehaald op 1 april. Tegenwoordig doen behoorlijk wat bedrijven daaraan mee, maken er een soort marketingstunt van. De grappen gaan al heel lang terug. Als kind hoorde ik al: op 1 april verloor Alfa zijn bril.

1 april

Doordat we inmiddels goed op de hoogte zijn van de komende grappen rondom 1 april worden de wat aparte nieuwsberichten al goed in de gaten gehouden de laatste dagen, want je wil er liever niet intuinen. Iets geloven wat niet waar is, wordt als dommig beschouwd, al zijn sommige grappen haast niet van écht te onderscheiden.

Het raketijsje verdwijnt

1 april

IJsjesproducent Ola meldde donderdag te stoppen met de verkoop en de productie van het bekende waterijsje ‘De Raket’. bron

De grappen bestaan al heel lang en gaan honderden jaren terug.

De precieze oorsprong is niet eens heel duidelijk te zeggen, maar er zijn verschillende theorieën die worden genoemd in diverse bronnen.

Zo zou de jaarwisseling voor de Franse wijziging richting de gregoriaanse kalender in 1582 eerst hebben plaatsgevonden van 25 maart tot 1 april. De mensen die dit daarna vergaten of de nieuwe kalender niet wilde aanvaarden kregen uitnodigingen van niet bestaande feesten en grapjes als presentje.

Omdat er al oudere documentatie te vinden is over 1 aprilgrappen is dit niet waarschijnlijk te noemen. De eerste Nederlandstalige bron dateert uit ongeveer 1560 in een gedicht. Een andere Franse bron uit 1508 vermeldt ook al de 1 april grap, dus de geschiedenis gaat zeker terug tot het begin van de 16de eeuw. Maar door de wijde verspreiding wordt aangenomen dat het nog verder terug gaat.

Een andere theorie geeft aan dat de 1 aprilgrap is ontstaan vanuit Het feest van de zotten, een feest uit de Middeleeuwen.

In Nederland en ook andere landen worden nationale gebeurtenissen aangevoerd als begin van de 1 april traditie. Zo denken veel Nederlanders dat de grappen zijn begonnen met de inname van Brielle door de watergeuzen in 1572. Waar het bekende gezegde: Op 1 april verloor Alva zijn bril, vandaan komt. Maar dat verklaart niet waarom er ook buiten Nederland aprilgrappen worden gemaakt en is dus duidelijk niet de oorsprong.

Vele grappen gingen ons al voor, welke komen er dit jaar bij?

Op Wikipedia.nl is al een grote verzameling te vinden van grappen die hebben plaatsgevonden in de afgelopen decennia. Ik wacht verder maar af wat morgen wordt ontkracht als écht nieuws en een grap blijkt te zijn.

Doe jij geregeld een grap uithalen op 1 april? Of ben je wel eens heel goed beetgenomen?

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten