|

Wanneer vertel je iets aan je kind?

Iedere ouder heeft momenten dat iets gedeeld kan/mag/moet worden met zijn of haar kind(eren).

Zo ook deze mama.

wanneer vertel je iets

Wat is het goede moment om ‘het’ te vertellen?

Soms is er voor nieuws geen goed moment. Indien een dierbare overlijd, zal het kind er snel van op de hoogte zijn en daar op zijn eigen wijze op reageren. Toch zijn er vaker onderwerpen die gedeeld ‘moeten’ worden met het kind, waar je als ouder wel invloed op hebt.

Afhankelijk van meerdere factoren

Het ligt natuurlijk erg aan wat de inhoud van de boodschap is. Wordt het kind er blij van, of juist bedroefd? Bevat je boodschap een voldongen feit, of zijn er nog onzekerheden?

De leeftijd van het kind. Kan het kind het bevatten of is het noodzakelijk om het nieuws gefaseerd aan te bieden.

De mate van gevoeligheid van het kind. Soms is langer wachten voor het kind om de feiten te horen, enkel stressverhogend. Zeker als je kind sterk op de emoties van de ouder reageert. Onzekerheid is zowel voor volwassenen als kinderen ongewenst, dus indien mogelijk, dit zo snel mogelijk wegnemen.

Op basis van de inhoud van de boodschap en het karakter van het kind kan je inschatten wat een goed moment is voor het delen van het nieuws. Probeer dit altijd te doen, voordat een te grote groep buitenstaanders op de hoogte is. Je kind wil het liefst door jou op de hoogte worden gebracht en niet door derden. Of nog erger, roddels opvangen, die kant nog wal raken en het kind daardoor nog meer in onzekerheid brengen. Deel desnoods het gedeelte van de boodschap dat al deelbaar is, indien dit het kind verhoed van ongewilde stress.

Hoe vertel je ‘het’ nieuws?

  • Biedt het nieuws aan op niveau van het kind. Leg het uit in Jip en Janneke taal.
  • Beantwoord vragen naar beste kunnen en geef het aan, als je het antwoord zelf niet weet.
  • Lieg niet! Kinderen voelen dat. Geef aan dat je iets niet kan of wil vertellen indien van toepassing en waarom niet.
  • Laat je eigen emotie zien, zowel indien het nieuws positief of negatief is.
  • Geef het kind de gelegenheid het te laten bezinken en laat zijn/haar reactie zijn zoals deze is.
  • Kies een rustig en liefst veilig moment, zonder derden erbij.
  • Stel zo nodig gerust en geef aan dat het kind er altijd op terug kan komen, met nieuwe vragen.
  • Verwacht niet dat het kind reageert als een volwassene. Je kind kan verrassend snel iets oppakken of het juist willen negeren. Of iets afdoen als ‘is dit alles’, wat in je eigen ogen een heel groot iets is. Een kind verwerkt zaken anders dan volwassenen. Soms denkt het kind juist oppervlakkiger en andere keren juist dieper door.
  • Neem er de tijd voor!
  • Herhaal tot de boodschap duidelijk is overgekomen. Niet zozeer in 1 gesprek, maar kom er meerdere malen op terug.

De aanleiding voor deze informatieve blog over ‘wanneer vertel je iets’ (persoonlijke toevoeging)

Zelf sta ik voor het moment mijn kleine dametje ‘iets’ te vertellen, wat mijn en haar leven beïnvloed. Gelukkig positief nieuws. Toch weet ik uit ervaring, dat dochterlief soms anders kan reageren, dan vooraf bedacht.

Dus ik kies met beleid het moment uit en laat haar reageren, zoals zij die behoefte voelt. De rest van de aanpak volgt daarna. Haar belang staat daarin voorop. Hoe ze het oppakt, wat ze ervan vindt, welke vragen ze heeft, etc.

Wanneer dit moment plaatsvindt, is onbepaald en gebaseerd op een goed moment, dat geheid deze week zal komen. Uiteraard ben ik als ouder zeer benieuwd naar haar reacties. Ook of deze zullen zijn zoals ik vermoed, of totaal anders. Niets zo onvoorspelbaar als een kind. Wordt vervolgd.

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten