Maagverkleining
| |

Overweeg jij een maagverkleining? | 10 tips en ervaringen

Overweeg jij een maagverkleining? Zelf heb ik in mei 2022 een maagverkleining ondergaan en vooraf heel veel informatie verzameld. Deze blog bevat bruikbare informatie aangevuld met eigen ervaringen voor eenieder die zelf overweegt deze stap te gaan zetten.

Overweeg jij een maagverkleining

1. Een maagverkleining doe je niet zomaar!

Dat je dit leest betekent dat je -net als ik eerder- op zoek bent naar antwoorden. Ik kan je niet helpen met het beslissen zelf, maar wel de informatie voor je op een rij zetten die ik heb verzameld, om tot een keuze te kunnen komen.

Mijn persoonlijke ervaringen over mijn eigen traject worden beschreven in persoonlijke ervaringsblogs**, deze blog is informatief bedoeld. Voel je welkom ook mijn persoonlijke ervaringen in het gehele traject te lezen.

2. Overweeg jij een maagverkleining? welke keuzes heb je?

Tijdens het inlezen over wat een maagverkleining precies is, kwam ik erachter dat je wel degelijk keuzes hebt. Je kan zelf kiezen waar je de maagverkleining wilt laten plaatsvinden en ook is er over het soort maagverkleining een keuze te maken (al doe je dit uiteraard in overleg met je chirurg ). Ook zijn er alternatieve mogelijkheden om te overwegen.

Een gastric Bypass, mini gastric Bypass of een Sleeve zijn die momenteel gebruikelijke keuzen die je kunt maken als je een maagverkleining overweegt.

Bij een sleeve halen ze een groot deel van je maag weg (dit kan dus niet meer worden hersteld) en wordt van de rest een ‘mouw’ gemaakt waardoor je maag aanzienlijk wordt verkleind en je daardoor sneller verzadigd bent en je afvalt. Bij een Gastric Bypass wordt het grootste gedeelte van je maag losgekoppeld (en blijft in je lichaam aanwezig) en een klein stukje maag direct gekoppeld aan je dunne darm. Op een andere plek wordt de twaalfvingerige darm ook op je dunne darm aangesloten.

De mini gatric bypass verschilt van de ‘normale’ gastric bypass dat ze op 1 punt de aansluiting maken van de nieuwe kleine maag op de dunne darm waar dan ook de twaalfvingerige darm weer wordt gekoppeld.

Welke optie het beste is, is heel erg persoonlijk en hangt af van meerdere factoren. Vaak wordt er eerst gekozen voor een Sleeve bij patiënten die een extreem overgewicht hebben (bmi +50) en vaak in tweede instantie alsnog een Gastric Bypass gedaan. Maar er zijn ook patiënten die enkel een Sleeve krijgen of direct een (mini) Gastric Bypass.

De Gastric Bypass is het meest uitgevoerd met de beste resulaten vanuit wetenschappelijke onderzoeken. Het is te specialistisch voor mij om hier verder op in te gaan, maar eenmaal in het traject wordt de keuze altijd gemaakt in overleg met de chirurg die de operatie gaat verrichten. Daarbij kijkend naar jouw persoonlijke omstandigheden en wat het beste bij jou past. In hoeverre je zelf de uiteindelijke keuze hebt vind ik lastig beoordelen. Al ben je uiteraard zelf degene die akkoord dient te gaan met de geboden oplossing door de arts. Ook kan je een second opinion vragen, indien je het niet eens bent met het advies van de arts.

3. Alternatieven

Bij alternatieven voor een maagverkleining moet je denken aan een maagballon of maagband of afvallen onder begeleiding met behulp van medicatie. Er zijn klinieken die dit aanbieden, maar na een gesprek met mijn eigen huisarts en het nodige naspeurwerk online blijkt dat voor mij geen optie. Dit is uiteraard persoonsgebonden.

Een maagballon wordt tijdelijk geplaatst en gaat dus ook je lijf weer uit na een periode van maximaal een jaar. Dit geeft, naar ik heb begrepen, wel vaak klachten met maagzuur en dat is voor mij (ik heb een middenrifbreuk) geen optie omdat ik nu al medicatie neem tegen het maagzuur dat door de breuk naar boven komt.

Mijn huisarts gaf aan dat de maagballon niet meer standaard wordt toegepast, ook de maagband wordt niet meer breed aangeboden als optie. Al is het wel mogelijk via privé klinieken hier alsnog voor te kiezen. Het werd mij afgeraden, maar er is vraag naar anders zou het niet worden aangeboden door klinieken. Dit houdt wel in dat je voor deze keuzes zelf dient te betalen en die prijzen zijn niet mals.

3. Waar kan je terecht voor een maagverkleining?

Verschillende grote ziekenhuizen hebben een regulier traject en zijn er gespecialiseerde klinieken. Een grote bekende: de Obesitas Kliniek en ook Vitalys staat zeer goed aangeschreven. Je kan daarnaast kiezen voor een particulier traject (zelf bekostigen), een operatie in België (vaak zelf betalen maar minder duur, weinig begeleiding) of een alternatieve ingreep zoals een tijdelijke maagballon, maagband of een pose®2 ENDO-SLEEVE via een kliniek in Duitsland (zelf bekostigen). Wellicht mis ik opties, maar deze heb ik in ieder geval wel gevonden en benaderd voor meer informatie.

Zelf heb ik via een korte omweg bij Vitalys uiteindelijk gekozen voor Weightworks in Amersfoort, waarom ik daarvoor heb gekozen kan je teruglezen in een persoonlijke blog**.

4. Stel je vragen!

Neem contact op met klinieken of ziekenhuizen die een traject hebben waar jij interesse in hebt. Uiteindelijk ben ik na het nodige leeswerk gaan bellen met de vragen die ik had en puur om te informeren hoe lang een traject ergens duurde en wat het zou gaan kosten en daar bleek toch verrassend veel verschil in te zitten.

5. Duurt het totale traject overal even lang?

Nee! Tot mijn verbazing duurt het traject bij de ene partij veeeeeeeel langer dan bij de andere partij!

Het snelst geholpen ben je als je besluit je operatie zelf te bekostigen. Dit kan rechtstreeks met een partij in België of bijvoorbeeld de DG clinic in Nederland die dan wel de operatie zelf in België laat uitvoeren, maar de begeleiding hier verder in Nederland verricht. De kosten zijn pittig: totaal al snel richting de 10.000 euro, maar de doorlooptijd is echt verbazingwekkend snel. Ik begreep bij DG Clinics dat het hele traject vanaf aanmelding tot operatie ongever 3 weken duurt. In België kun je zelfs na al een online consult een soort van snel pakket aanschaffen waarbij de de ene dag het gesprek hebt met de chirurg en eventuele vooronderzoeken en bij akkoord de volgende dag wordt geopereerd.

De grote partijen (Vitalys en Obesitas kliniek) hebben momenteel lange(re) wachttijden. Ik begreep dat voorheen het hele traject niet zolang in beslag nam, maar momenteel is het traject na de screening (dus dat je weet dat je in aanmerking komt voor de operatie) nog 6 à 9 maanden. Althans dit is hetgeen dat wordt gecommuniceerd door de medewerkers. In de praktijk lees ik terug op Facebookgroepen dat de wachttijd dit ruimschoots overtreft.*

*De wachttijden zijn enorm opgelopen doordat de operatiekamers buiten bedrijf werden gesteld tijdens de coronaperiode en met de inhaalzorg is het niet duidelijk wanneer de wachtlijsten weer zijn ‘weggewerkt’.

De wachttijden van alle ziekenhuizen zijn mij verder niet bekend, maar die zijn wel goed na te vragen en het loont zeker om hier naar te kijken. Zo ben ik nu waarschijnlijk binnen 3 maanden aan de beurt en niet pas na een jaar.

Barbara(44): Zelf ben ik mijn traject gestart bij Vitalys. De periode tot de screeningdatum duurde in mijn geval ruim 3 maanden. Doordat ik via sociale netwerken erachter kwam dat er snellere opties zijn, ben ik gaan informeren bij Weightworks en ben ik overgestapt nog voor de screening. Het gehele traject van aanmelding tot operatie duurt daar nu 10 à 12 weken. Er komen daar nu meer mensen heen die al langere tijd in het traject bij de Obesitas Kliniek of Vitalys zitten om zo de wachttijd te verkorten. Wel is de aanpak anders en dat moet je liggen.

Bij de Obesitas Kliniek en Vitalys vinden ze het voortraject heen belangrijk en wordt daar behoorlijk wat tijd met ook groepssessies in gestoken. Bij Weighworks is dit wat beknopter. Een deel is verplichte kost, de screening en het bijwonen van voorlichtingen (online) en je kunt optioneel kiezen voor een begeleidingstraject met medelotgenoten.

6. Hoe ziet het traject er globaal uit?

Het gehele traject rond een maagverkleining is te verdelen in gedeelten. Tot de screening is het vragenlijsten invullen. Deze worden beoordeeld en indien je vermoedelijk in aanmerking komt wordt je uitgenodigd voor een screening. Deze screening is per organisatie in opzet wellicht op details verschillend maar dient aan bepaalde voorwaarden te voldoen en de afspraak is gemaakt dat eenmaal goedgekeurd je overal met deze goedkeuring kan worden geholpen (ook als je later nog besluit je door een andere instantie te laten opereren door bijvoorbeeld lange wachttijden).

De screening zelf bestaat uit een 4-tal gesprekken en bloedonderzoeken die door de internist worden bekeken. Je praat met een psycholoog, een dietist, een fysiotherapeut en een internist. Ook worden er enkele metingen gedaan. Indien zij alle 4 besluiten dat je geopereerd kan worden ga je naar het voortraject van de operatie. Deze verschilt nogal per instantie. Zo zijn er bij Vitalys groepsessies die bij Weightworks enkel optioneel online worden aangeboden. Ook in de doorloop qua duur zitten er veel grote verschillen.

Bij Weightworks wordt er na ontvangst van het rapport over de screening contact met je gezocht en wordt er een afspraak ingepland met de chirurg. Op die dag zelf wordt direct ook een operatiedatum vastgesteld. Een termijn van 2 weken na het gesprek is zelfs mogelijk. (Dit is uiteraard een momentopname).

Na de screening heb je ook nog 2 voorbereidende gesprekken met een ergotherapeut en dietist voor de operatie. En dien je een drietal online bijeenkomsten bij te wonen om voor vergoeding van een zorgverzekeraar in aanmerking te komen. (Dit is bij Weightworks, dit kan elders op andere wijze zijn georganiseerd.)

Op de dag van de operatie dien je op een bepaalde tijd aanwezig te zijn en word je een uur later geopereerd. Na de operatie is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk daarna (binnen 2 uur) alweer op je voeten staat en wandelt over de gang. Dit om het gas uit je lichaam te krijgen. Je verblijft 1 nacht in de kliniek en de volgende ochtend mag je weer naar huis.

Nadat je thuis bent wordt je nog met regelmaat begeleidt door gesprekken met de diëtist en heb je controle afspraken met de chirurg. Voor vragen kan je altijd terugvallen op de kliniek, je staat er niet alleen voor.

7. Treden er vaak complicaties op en welke zijn dat?

Na mijn gesprek met de chirurg is mijn angst, die al niet groot was, zo goed als verdwenen.

De ergste complicaties treden enkel op als je besluit geen bloedverdunners (prikjes) wil nemen. Deze Fraxiparine spuitjes dien je 4 weken te zetten in je buikvet. Deze injecties doen nagenoeg geen pijn en zorgen hooguit plaatselijk voor wat blauwe plekken. (Dit is normaal en een effect van de bloedverdunner.) Mensen denken dat ze deze prikken niet hoeven te zetten doordat ze genoeg bewegen, maar ze vergeten dat ze doordat ze de eerste tijd zo extreem veel afvallen dat het lichaam daardoor veel afvalstoffen dient af te voeren en hoewel het lijf dit veelal prima zelf aankan en de eventuele stolsels zelf oplost is wat hulp zeker deze eerste fase gewenst en daarom worden de bloedverdunners voorgeschreven.

De mensen die uiteindelijk met een longembolie in het ziekenhuis belanden hebben verzaakt de bloedverdunners te nemen gedurende de voorgeschreven tijd. Dit is dus eenvoudig te voorkomen.

Lekkage door te snel tillen of pech. Daarnaast heeft een kleine groep last van naadlekkage, die kan ontstaan na de operatie. Heel soms moet daarom opnieuw worden geopereerd, maar dit is echt bij een zeer kleine minderheid. Ook kan je door te snel te tillen en de leefstijladviezen te negeren ervoor zorgen dat er iets in het herstel niet goed gaat. Dus zolang je niet eigenwijs te snel weer zelf aan de gang gaat met sjouwwerk en je lijf de kans geeft om te herstellen is er weinig risico op dat vlak.

8. Wat kan je uiteindelijk voor resultaat verwachten?

Gemiddeld wordt een gewichtsverlies van 80 procent van je overgewicht bereikt na 1 tot 2 jaar. Dus bij een overgewicht van 50 kg kan je ervanuit gaan dat je er 40 kwijt raakt. Dus nee, de meesten worden geen dunne dennen, maar wel veel gezonder qua gewicht dan bij het begin van de operatie.

Sommigen lukt het om al het overgewicht kwijt te raken en een enkeling zelfs meer dan dat (dit vaak ongewild, doordat het eten echt een probleem wordt). In extreme gevallen wordt heel soms de operatie ongedaan gemaakt (bij een gastric bypass, dit is geen optie bij een sleeve). De chirurg gaf aan per jaar slechts 4 undo-ingrepen te doen. Dit houdt dan wel in dat je weer zal gaan aankomen en veelal zwaarder zal worden dan voordat je het traject ingaat. Toch is dit heel soms de enige oplossing.

9. Word lid van Facebookgroepen

Mocht je serieus overwegen om zelf dit traject in te gaan, dan kan ik je adviseren om lid te worden van enkele Facebookgroepen. Je bent hier onder lotgeloten en kan veel vragen stellen (meelezen) en ervaringen lezen. Het heeft mij veel informatie verschaft inmiddels.

10. Zoek support in je eigen omgeving

Het is niet een ingreep die je zomaar even doet. Steun in je directe eigen omgeving is in mijn ogen dan ook essentieel. Ook al wil je het waarschijnlijk niet aan iedereen vertellen, vertel het aan een paar mensen die dichtbij je staan en je kunnen steunen. Ook hier kunnen de Facebookgroepen een rol in spelen voor het hebben van contact met lotgenoten.

De chirurg wist mij te vertellen dat iedereen waarschijnlijk 4 mensen kent die een maagverkleining hebben ondergaan, maar dit van 3 personen niet weten.

Er heerst een groot taboe op de maagverkleining. De ingreep het wordt helaas ten onrechte weggezet als zwakke, makkelijke, luie optie. Wat het totaal niet is. Er is niets makkelijks aan een maagverkleining. Het vergt veel aanpassingsvermogen in je eetgedrag en leven.

Overweeg jij een maagverkleining? Ik hoop dat deze informatie je iets verder heeft geholpen. Wat je ook beslist, veel succes in jouw eigen traject om gezonder te worden!

Barbara


Nawoord

Gezien het persoonlijke traject heb ik er bewust voor gekozen om mijn persoonlijke ervaringsblogs pas na de operatie zelf online te gaan zetten hier op Onlybyme. Toen deze blog werd gepubliceerd was ik nog niet geopereerd. Inmiddels is mijn maagverkleining bijna een jaar geleden (april 2023) en zijn er veel meer blogs online verschenen over hoe het met mij is gegaan dit afgelopen jaar. Deze zijn allemaal te vinden via de categorie maagverkleining.


Leuk als je mij in dit traject op deze website gaat volgen!

 PinterestFacebookInstagramTwitter en Bloglovin’.

Bewaar deze pin voor later:

Maagverkleining

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten